Pažink savo odos tipą

Pirmasis žingsnis sveikos ir gražios odos link – išsiaiškinti savo odos tipą. Išsigryninę, kokia yra jūsų oda – sausa, riebi, mišri, o galbūt normali – lengviau pasirinksite jūsų poreikius atitinkančias priemones. Tad kol nėra galimybių apsilankyti pas profesionalą, o išsiaiškinti, kokiam tipui priklausote, pateikiu trumpą gidą.

Pirmas klausimas – kodėl yra svarbu žinoti savo veido odos tipą?

Norint turėti gražią ir sveiką odą, būtina žinoti savo odos tipą. Visų pirma, tam, kad žinotume, kaip tinkamai ja rūpintis ir kokios priemonės odai yra tinkamos. Tinkamai parinktos priemonės – tai žingsnis gražios odos link. Netinkamai parinktos priemonės gali padaryti daug žalos odai. Tad jei kremas tinka draugei – nebūtinai tiks jums.

Ar veido odos tipas gali pasikeisti metams bėgant? Dažnai sakoma – paauglystėje oda buvo riebi, o po dešimties metų tapo sausa. Tai natūralūs pokyčiai ar neteisingos priežiūros pasekmė?

Odos senėjimas – natūralus organizmo procesas. Su amžiumi oda tikrai keičiasi. Tai įtakoja įvairūs faktoriai: genetiniai, gyvenimo būdas, aplinka, mityba, stresas, įvairios ligos. Patiriamas oksidacinis stresas, pažeidžiamas natūralus odos elastinas ir kolagenas – taip formuojasi raukšlės. Ypatingai apie lūpų zoną (šių raukšlių labai sunku atsikratyti). Rūkalių oda ne tik greičiau raukšlėjasi, taip pat pakinta odos spalva, ji tampa pilkšva. Saulė – vienas pagrindinių senėjimo faktorių. Saulės spinduliai ardo mūsų jaunystę – kolageną. Taip pat įtakoja pigmentinių dėmių atsiradimą. Odai didelę reikšmę turi ir hormonai. Prasidėjus menopauzei, mažėja hormono estrogeno, todėl mažėja ir odos kolageno gamyba, atsiranda hipotonusas, sausumas, derma plonėja, storėja raginis epidermio sluoksnis. Taigi natūralu, kad senstant keičiasi ir oda. Šį procesą galime pristabdyti sveiku gyvenimo būdu, tinkama odos priežiūra ir žinoma pasitelkiant šiuolaikines kosmetologijos ar estetinės dermatologijos procedūras. 

Kokia yra veido odos tipų klasifikacija ir kokie kiekvieno odos tipo pliusai ir minusai?

Riebiaodės turi mažiau matomas raukšleles, o sausiaodės rečiau kenčia nuo bėrimų. Odos tipas yra apsprendžiamas genetiškai. Jis priklauso nuo odos išskiriamo riebalų kiekio bei odos porų būklės.

Pagrindiniai veido odos tipai yra sausa, normali, mišri ir riebi. Kiekviena oda turi savo ypatumus. Sausa oda yra plonesnė, porų beveik nesimato, oda reaguoja į aplinkos pokyčius, yra neelastinga, dažnai jaučiamas diskomfortas. Normali oda nėra nei riebi, nei sausa, dažniausiai neturi jokių odos defektų ir yra elastinga. Oda švyti ir turi vos matomas poras. Riebi oda yra stora, blizgi, papilkėjusi, matomos aiškiai išreikštos poros, labiau linkusi terštis, atsiranda bėrimų, bet taip, mažiau matomos raukšlės. Mišri oda – tai tokia oda, kurios viena zona yra riebi, o kita sausa. Dažniausiai riebiai zonai priskiriama vadinamoji T zona (kakta, nosis ir smakras), o skruostai yra linkę į sausumą. Taigi, kiekviena oda yra savita, su savais „pliusais“ ir „minusais“. Viskas yra sutvarkoma, tiesiog reikia tinkamai odą prižiūrėti namuose, reguliariai lankytis pas kosmetologus, o esant reikalui, ir dermatologus.

Ar įmanoma pačiam, be specialisto pagalbos, nustatyti savo veido odos tipą? Kaip tą padaryti? 

Tai nėra taip paprasta. Bet tikrai įmanoma. Pirmiausiai sau reikėtų atsakyti į šiuos klausimus: 

Ar veido poros yra didelės, o gal mažos? Ar jos matomos visame veide ar tik T zonoje, o gal jų nematyti?
Ar oda blizga? Ar blizga visas veidas? Tuomet oda riebi. Jei tik T zona, tuomet oda mišri. Ar visai neblizga?

Tokiu atveju oda yra sausa. Sausos odos poros beveik nematomos. Ji yra minkšta, plona, matinio atspalvio ir labai reaguoja į temperatūrą. Riebios odos poros yra aiškiai išreikštos visame veide, ji blizga, linkusi į bėrimus. Mišrioje odoje poros daugiau išreikštos T zonoje ( kakta, nosis, smakras). Šios zonos labiau blizga, o skruostai sausesni. Tai dažniausias odos tipas Lietuvoje. Geriausiai odos tipą nustatys vis tik kosmetologas. 

Žiemą, dėl atšiauresnių oro sąlygų, sauso oro ir šildymo patalpose, oda dehidratuoja, dažnai odos dehidratacija sumaišoma su sausa veido oda.

Kokie yra esminiai sausos odos skirtumai ir ar vien vandens gėrimas išspręs problemą? 

Sausa oda yra odos tipas. Tokiai odai trūksta lipidų ir vandens. Odos dehidratacija yra laikina būklė. Tiek mišri, tiek riebi oda gali būti dehidratuota. Dehidratuotai odai būdingas tempimas, dilgčiojimas, paraudimas, paplikėjimas. Dehidratuota oda neatlieka apsauginės barjerinės funkcijos, todėl tampa jautri.

Kokie yra ryškiausi signalai, kad naudojamos priemonės, vis dėl to, nėra tinkamos pagal mūsų veido odos tipą? 

Jei riebi oda pradėjo blizgėti dar labiau, greičiau kimštis – veikiausiai, priemonė yra netinkama ir per riebi. Jei odą pradėjo tempti dar labiau – gali trūkti drėkinimo ir maitinimo. Kitaip tariant, bet koks odos diskomfortas – atsiradęs sausumas, tempimas, perštėjimas, blizgėjimas, bėrimas, raudonis ar jautrumas – reiškia, kad priemonė galimai yra jums netinkama.

Veido odos priežiūra pagal sezoniškumą
Apsauga nuo saulės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Uždaryti Mano krepšelis
Uždaryti Norų sąrašas
Close Neseniai Peržiurėti
Uždaryti
Uždaryti
Kategorijos